BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Followers


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sabtu, 6 Ogos 2011

Al-Mizan: Cinta & Cita-Cita


"Cintaku bukan di atas kertas, cintaku getaran yang sama,
tak perlu dipaksa, tak perlu dicari,
kerna ku yakin ada jawabnya."

Tutuplah kelopak mata dan selamilah pengertian sedalam lautan kalimah Cinta. Dengarkanlah setiap rentak dalam nalurimu apabila ungkapan romantis Cinta dituturkan, saat tangis seakan gerimis, saat jiwa seakan berduka dan saat hati seakan sunyi. Benarkah kata orang Cinta tidak punya mata tetapi hanya ada hati.

Kebanyakan kita mentafsir cinta dengan membayangkan sepasang kekasih, tersimpul dalam ikatan kasih sayang, mengalir sederas aliran di detak rindu, berbenih dan berbunga di telaga sukma. Hakikatnya, Cinta adalah ungkapan yang bukan sekadar ungkapan. Cinta adalah sebuah anugerah yang nilainya bukan segunung waima selautan emas sekalipun. Yakinlah, suburnya keimanan, teguhnya kepercayaan dan tulusnya kehambaan adalah kerana wujudnyaCinta.

Ingatlah sabda Rasulullah S.A.W:
"Tidak sempurna Iman seseorang itu sehinggalah dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri."

Cita-cita adalah garapan impian dan harapan seseorang akan masa depannya. Motivasi paling setia dalam rangka sebuah kejayaan, pembakar semangat kental dalam menapak maju ke hadapan. Sebuah eskalator termaju dalam pencarian erti kehidupan sebenar. Insan tanpa cita-cita, ibarat aliran air dari pergunungan menuju ke dataran rendah. Terus mengalir namun tiada pedoman arah tujunya.

Cita-cita adalah ibarat sebuah bangunan, terbina dari susunan batu-bata kekentalan, tercantum dengan simen pengetahuan dan terteguh dengan pasir keyakinan. Cita-citabukanlah hanya ingin menjadi ternama, mempunyai prospek kerjaya mahupun menjadi usahawan berjaya, namun cita-cita tertinggi adalah menggapai keredhaan Illahi duniawi juga ukhrawi.

Renungilah, apakah wujud al-Mizan Cinta dan Cita-cita? Perlukah Cinta itu dipisahkan dengancita-cita? Mampukah cita-cita itu dipertahankan tanpa sebuah Cinta? Haruskah Cinta itu hadir setelah diperoleh cita-cita?

Percayalah, Cinta dan cita-cita adalah dua komponen yang seiring landas geraknya, saling melengkapi dalam memperteguh matlamat keduanya. Ibarat perlunya malam kepada siang, signifikannya suami kepada isteri dan hadirnya cahaya dalam kegelapan.

Dalam travelog cita-cita, kita perlukan kekuatan, menahan segala dugaan dan rintangan yang bukan sedikit cuma dan hadirnya Cinta sebagai sumur dalam perjuangan.

Sebab itulah perlu ditegaskan bahawa pengertian Cinta itu luas lingkup tafsirannya. Rahmat Allah adalah Cinta buat  kita, kasih sayang ibu bapa adalah Cinta buat kita, sokongan sahabat-sahabat adalah Cinta juga buat kita. Mustahillah, bagi kita andai dikatakan semua ini tidak perlu dalam mengejar kemurniaan cita-citaCinta adalah teman setia cita-cita. Raja kepadaCinta ini adalah hati yang dijalin atas nama Maha Pencipta.

Oleh itu, fikirlah tentang al-Mizan Cinta dan Cita-Cita. Halus timbangannya, atas redha AllahCinta dan cita-cita bersatu. Walaupun siapa kita, tanah mana kita berpijak dan langit mana kita bernaung, janganlah sesekali kita pisahkan keduanya. Moga atas jambatan Cinta Allah, bertautlah keimanan tulus dalam naluri kita yang kudus, dan moga atas rahmat Allah jugalah,cita-cita yang digarap atas nama Cinta-Nya mampu digapai dalam inayahnya.

Insya-Allah.

0 ulasan: